Czy używanie kuchenki mikrofalowej jest zdrowe i bezpieczne?
Istnieje wiele mitów na temat tego, czy mikrofalówka to bezpieczne urządzenie. Trudno się oprzeć wrażeniu, że przesądy i plotki dotyczące kuchenek mikrofalowych to trochę opowieści z gatunku science-fiction. Przeczytaj artykuł, aby rozwiać swoje wątpliwości i przekonać się, na co naprawdę warto zwrócić uwagę w kontekście popularnej mikrofali.
Korzystanie z kuchenek mikrofalowych w celu przygotowania oraz podgrzania potraw jest bezpieczne
Kuchenki mikrofalowe nowej generacji są całkowicie szczelne i żadne promieniowanie mikrofal nie wydostaje się na zewnątrz. Cały proces odbywa się wewnątrz komory i o ile urządzenie nie jest uszkodzone, nie ma wpływu na zewnętrzne otoczenie.
Jednym z mitów jest to, że mikrofalówki mogą powodować utratę części wartości odżywczej jedzenia. Miałoby być to spowodowane wysoką temperaturą i krótkimi czasami gotowania, co może prowadzić do rozpadu niektórych witamin i minerałów. Czy tak jest naprawdę? Może dawno temu, w latach 70. Aktualne technologie minimalizują to zjawisko, dystrybuując mikrofale w równomierny i efektywny sposób. Dużo większym zagrożeniem dla zdrowia i wartości odżywczych jest przegrzanie czy przesmażanie potraw na tradycyjnej kuchni. Nasycenie ponownym tłuszczem czy przypalenie przy ponownym odgrzaniu będzie znacznie bardziej niekorzystne dla zdrowia. Sprzyja to przekształcaniu tłuszczy w tłuszcze trans, które mają rakotwórczy wpływ na organizm człowieka.
Realne zagrożenia przy używaniu mikrofalówek
Większość potencjalnych zagrożeń w przypadku mikrofalówek jest związane z ich właściwym używaniem. Informują o tym zwykle producenci w instrukcji obsługi. Na co więc warto zwrócić szczególną uwagę?
- Mikrofalówki mogą powodować topienie się lub uwalnianie szkodliwych chemikaliów do jedzenia z plastikowych pojemników lub folii. Ważne jest używanie pojemników i pokryw bezpiecznych dla mikrofalówek. Przed użyciem warto upewnić się, że folia i pojemniki plastikowe są oznakowane jako "bezpieczne dla mikrofalówek".
- Osoby z rozrusznikiem serca powinny trzymać się z daleka od mikrofalówki, gdy jest włączona. Powinny także unikać spożywania jedzenia, które zostało ugotowane w mikrofalówce z folią metalową lub metalowymi pojemnikami.
- Nie należy stosować w kuchence mikrofalowej naczyń z metalizowanymi dodatkami - np. talerzy ze złoceniami.
- Należy czyścić regularnie wnętrze mikrofalówki z resztek jedzenia, aby zapobiegać wydzielaniu się spalenizny.
Korzyści z posiadania kuchenki mikrofalowej
Plusy przeważają nad potencjalnymi minusami i w codziennym życiu dobra kuchenka mikrofalowa jest nie do przecenienia. A jakie są najważniejsze korzyści?
1. Szybkość: Kuchenki mikrofalowe mogą szybko podgrzewać i gotować potrawy. Może to być szczególnie przydatne, gdy masz mało czasu.
2. Wydajność: Kuchenki mikrofalowe mogą być bardziej energooszczędne niż tradycyjne kuchenki i piekarniki, ponieważ podgrzewają tylko żywność, a nie całą komorę kuchenki. Nie wymagają także osiągnięcia danej temperatury.
3. Wszechstronność: Kuchenki mikrofalowe mogą być używane do różnych zadań kulinarnych, takich jak podgrzewanie resztek, gotowanie mrożonek i robienie popcornu.
4. Bezpieczeństwo: Kuchenki mikrofalowe nie używają otwartego ognia ani gorących powierzchni, co może zmniejszyć ryzyko poparzeń i pożarów.
5. Wygoda: kuchenki mikrofalowe są stosunkowo małe i można je łatwo zainstalować w większości kuchni, dzięki czemu są wygodne w małych pomieszczeniach i mieszkaniach.
6. Ekonomiczne: są często tańsze w zakupie i eksploatacji niż tradycyjne piekarniki.
Wykorzystanie zdjęcie: Sarah Chai by pexels.com