Gdy szukasz sposobu na cieszenie się pysznym smakiem chrupiących frytek, ale jednocześnie chcesz dbać o swoje zdrowie, to frytkownica beztłuszczowa jest idealnym rozwiązaniem. Ale co poza frytkami? Czy przyda się na coś jeszcze? Jeśli kochasz eksperymentować w kuchni, to frytkownica beztłuszczowa to sposób na przygotowanie różnorodnych potraw mięsnych, vege czy na słodko.
Większość frytkownic beztłuszczowych posiada gamę automatycznych opcji, które możesz wykorzystać bez zbędnego zastanawiania się. Jednak jeśli masz duszę kucharza, to koniecznie pogoogluj w poszukiwaniu inspiracji, pomysłów i rozmaitych zastosowań, które mogą Cię całkowicie zaskoczyć. Dziś pokażemy Ci przykładowe, całkowicie nieoczywiste przepisy, które podbiły nasze podniebienia.
1. Zupa z warzyw pieczonych we frytkownicy beztłuszczowej:
Składniki:
-
2 cebule
-
2 marchewki
-
2 ziemniaki
-
1 batat
-
1 czerwona papryka
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
-
1 litr bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
-
1 łyżeczka suszonej bazylii
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
-
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-
2 ząbki czosnku
Instrukcje:
-
Obierz cebule, marchewki, ziemniaki, batata i pokrój na mniejsze kawałki.
-
Usuń pestki i gniazda nasiennego z papryki i pokrój ją w paski.
-
Wymieszaj warzywa z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
-
Umieść warzywa w koszyku frytkownicy i piecz przez około 20-25 minut w 200 stopniach, co jakiś czas mieszając.
-
W czasie pieczenia przygotuj bulion warzywny.
-
Gdy warzywa są już gotowe, przełóż je do garnka, dodaj bulion warzywny, bazylię, tymianek i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Możesz zblendować na krem lub pozostawić z kawałkami.
-
Zetrzyj ząbki czosnku i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Twoja pyszna zupa z pieczonych warzyw we frytkownicy beztłuszczowej jest gotowa! Możesz podawać ją z kawałkami chleba lub grzankami, a także posypać startym serem lub świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Pro-tip: poeksperymentuj! W szybkiej opcji możesz użyć także gotowych, dowolnych mrożonych mieszanek warzyw i przypraw. Wyjdą doskonale!
2. Pikatne tofu we frytkownicy beztłuszczowej
Składniki:
-
350 g tofu
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżeczka miodu
-
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
-
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
-
1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Instrukcje:
-
Odsącz tofu z wody i pokrój w kostkę.
-
Wymieszaj sos sojowy, miód, czerwoną paprykę, ostrą paprykę, czosnek w proszku i pieprz Cayenne w misce.
-
Dodaj tofu do miski i delikatnie wymieszaj, aby każda kostka tofu była pokryta sosem.
-
Pozostaw tofu w misce i odstaw na około 10 minut, aby nasiąknęło sosem.
-
Usuń tofu z miski i umieść w koszyku frytkownicy. Polej je łyżką oliwy z oliwek.
-
Piecz tofu w frytkownicy przez 15-20 minut w 200 stopniach, co jakiś czas mieszając.
-
Gdy tofu jest już gotowe, przesyp je na talerz i podawaj jako przekąskę lub dodatek do sałatek.
Twoje pikantne tofu we frytkownicy beztłuszczowej jest gotowe!
Pro-Tip: Możesz eksperymentować z różnymi przyprawami i sosami, aby uzyskać interesujące smaki lub pod koniec posypać tofu sezamem czy innymi ziarnami. Smacznego!
3. Pieczona owsianka we frytkownicy beztłuszczowej:
Składniki:
-
1 1/2 szklanki płatków owsianych
-
1/2 szklanki mleka roślinnego
-
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
szczypta soli
-
1 jabłko
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
opcjonalnie: orzechy, bakalie, owoce suszone
- papier do pieczenia
Instrukcje:
-
Wymieszaj płatki owsiane, mleko roślinne, jogurt naturalny, miód lub syrop klonowy, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli w misce.
-
Pokrój jabłko na mniejsze kawałki i dodaj do miski z mieszanką owsianą.
-
Dodaj opcjonalnie orzechy, bakalie lub owoce suszone i delikatnie wymieszaj.
-
Pozostaw mieszankę na około 10-15 minut, aby płatki owsiane nasiąkły płynem.
- Wyłóż dno kosza frytkownicy papierem do pieczenia
-
Wlej mieszankę owsianą do koszyka frytkownicy i piecz przez około 20-25 minut w 180 stopniach.
-
Gdy owsianka jest już gotowa, wyjmij ją z frytkownicy i pozwól jej ostygnąć przez kilka minut.
-
Podawaj ciepłą owsiankę z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, jogurt lub syrop klonowy.
Twoja pyszna i zdrowa pieczona owsianka we frytkownicy beztłuszczowej jest gotowa! Możesz ją przygotować jako śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!
Pro-tip: możesz użyć także formy do pieczenia lub małej miseczki żaroodpornej. Baw się smakami - wersja czekoladowa z malinami także brzmi super, prawda?
A jeśli jeszcze nie masz frytkownicy beztłuszczowej, możesz zakupić ją w outletowej cenie w naszym sklepie: https://bazarowisko.pl/outlet-agd-do-kuchni/frytkownice/beztluszczowe