Mini piekarnik Cecotec - nasza opinia plus przepis dla Was 0

Gdy nie ma zbyt wiele miejsca w kuchni lub wyposażasz swój azyl za miastem, możesz całkiem zatęsknić za piekarnikiem. Przecież nie da się wszystkiego przygotować na kuchence i gdy przychodzi czas na słodką zachciewajkę lub najdzie Cię duch kulinarnej inspiracji - co wtedy? Wówczas mini piekarnik będzie doskonałym wyjściem! Nie tylko oszczędzisz przestrzeń, ale także zapewnisz sobie wszystkie funkcje regularnego piekarnika.

W odróżnieniu do tradycyjnego piekarnika, mini piekarnik Cecotec bardzo szybko się nagrzewa. W dosłownie kilka minut możesz wrzucać swoje potrawy. Zakres temperatur do 230 stopni i timer 60 minut wystarczy na wszelkie wypieki, pizzę, zapiekanki oraz pieczywo. Różne tryby pracy pozwolą Ci opiekać równomiernie lub jednostronnie górną lub dolną grzałką czy włączyć termoobieg. Model 650 Gyro ma także opcję rożna do pieczeni.

Wydaje Ci się, że rozmiary mini piekarnika są maleńkie? Błąd! To pojemność dużej mikrofali, która spokojnie wystarczy dla trzyosobowej ekipy domowników. Zresztą także kuchenkę mikrofalową takie urządzenie może doskonale zastąpić w zapiekaniu czy odgrzewaniu na chrupko.

 

 

 

Dodatkowym atutem będzie nie zużywanie ogromnej ilości prądu, gdy masz ochotę po prostu na szybką zachciankę. Porcja zapiekanki czy chrupiącej bagietki z piekarnika będzie gotowa o wiele szybciej i energooszczędniej niż w przypadku dużego piekarnika. Mini piekarnik naprawdę spełni tu swoją rolę!

To co? Robimy "małe co nieco" do kawki?

 

 

Przepis na babeczki bananowo-czekoladowe bez cukru

 

Składniki mokre:

2 dojrzałe banany (najlepiej takie, które mają brązowe plamki na skórce)

pół szklanki oleju rzepakowego

1 szklanka mleka (200 ml) 

1 jajko

łyżka masła orzechowego

szklanka suszonych daktyli

łyżka syropu z agawy lub ksylitolu (opcjonalnie, jeśli chcesz jeszcze ciut dosłodzić)

 

Składniki suche:

2 szklanki mąki (300-320g)

2 płaskie łyżki kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100g orzechów nerkowca, włoskich, pekan

 

12 foremek silikonowych do babeczek lub 24 papilotki papierowe (babeczek będzie 12 szt, ale lepiej dać podwójne papilotki, żeby się nie rozlały)

 

1. Daktyle namocz we wrzątku - wlej tylko tyle, aby przykryć i odstaw na chwilę.

2. Banany obierz, rozgnieć na miazgę widelcem lub blenderem.

3. Dodaj wszystkie mokre składniki i wymieszaj mikserem lub rózgą. 

4. Wymieszaj wszystkie suche składniki w osobnej misce.

5. Odlej wodę z daktyli i zblenduj je na masę. Dodaj masę do wymieszanych mokrych składników.

6. Wymieszaj razem składniki suche i mokre - mikserem na małych obrotach lub po prostu łyżką.

7. Nagrzej mini piekarnik do 180 stopni.

8. Przełóż mieszankę do papilotek, które wkładasz na pierwszy rzut do piekarnika. Posyp pokruszonymi lub udekoruj całymi orzechami.

9. Piecz około 30 minut.

Smacznego!

 

Jak widzisz, babeczki w mini piekarniku wyszły nam idealnie! Doskonale smakowały do popołudniowej kawki i szybciutko zniknęły ;)

A mini piekarnik kupisz tutaj: https://bazarowisko.pl/outlet-agd-do-kuchni/mini-piekarniki

 

Komentarze do wpisu (0)

A MOŻE CHCESZ OSZCZĘDZIĆ JESZCZE WIĘCEJ?
Zapisz się na newsletter i odbierz kupon rabatowy!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium